A BNO kódokról

A Betegségek Nemzetközi Osztályozása (BNO) egy olyan kódrendszer, amibe az egészségügyi problémákat, betegségeket kategorizálják.

Egy-egy betegségnek, zavarnak egy-egy kód felel meg, ami egy betűből, és több számjegyből áll, pl. az epilepsziáé G40, ezen belül is több típust különböztetnek meg, ami G40.0-től G40.9-ig számozódik.

Ha a gyermekedet megvizsgálják, sok esetben a leleten, zárójelentésen, szakvéleményen megtalálható az adott betegség kódja, pl. “Diagnózisok” címen, a kódon kívül pedig esetleg kiírják a kód magyarázatát is, pl. így:

Diagnózisok:

BNO G40.5 Speciális epilepsziás szindrómák

BNO G47.2 Az alvás-ébrenlét ciklus zavarai

Ez a kódrendszer többek között azt a célt szolgálja, hogy az egészségügyben dolgozók átlássák az adott páciens összes betegségét, és ezáltal jobban megértsék egymást. Ezért elvileg bárhová mész is, a kapott leletnek, zárójelentésnek, szakvéleménynek tartalmaznia kellene a gyermek összes komoly betegségének kódját, és következetesen ugyanazt a kódot kellene használni egy adott betegségre, hacsak nem történt abban a betegségben időközben változás. Pl. ha valaki cukorbeteg, asztmás és alvászavaros, akkor mindhárom kódnak rajta kell lenni minden papírján, pl. akár egy ortopédiai leletén is. És jó lenne, ha a cukorbetegségére nem adna más kódot a rendszerben a neurológus, mint a gasztroenterológus, vagy az ortopéd. Ez azonban mégis gyakran előfordul, ahogyan az is, hogy a kódok egyáltalán nem szerepelnek a papírokon, vagy nem mindegyik szerepel.

Ezzel nincs is további teendőnk, mert ritkán fordul elő, hogy valamilyen élethelyzetben a gyermekünk betegségének BNO kódját kérjék tőlünk, bár ilyen is lehetséges. Ha mégis szükséges egzakt kódot mondanunk, érdemes felkeresni az adott területen a gyermeket kezelő orvost, aki a legpontosabban meg tudja ítélni a kérdést.

Ha kíváncsi vagy, hogy melyik kód milyen betegséget, zavart takar, akkor meg tudod keresni a wikipédia oldalán.

Azt azonban vedd figyelembe, hogy a BNO-kódrendszer hivatalos nemzetközi forrása a WHO honlapja; az OEP által finanszírozott egészségügyi ellátások tekintetében a gyogyinfok.hu az irányadó!